Week 25: Het Rijksmuseum Amsterdam

Nog nooit in het Rijksmuseum geweest, best slecht eigenlijk als Nederlander zijnde. Maar ik durf te wedden dat velen van jullie er ook nog nooit geweest zijn. Het Rijks is namelijk ruim 10 jaar dicht geweest voor renovaties. Maar iedereen kent De Nachtwacht, al is het alleen van de plaatjes uit onze studieboeken of van het internet. En eerlijk gezegd: op de plaatjes is ie veel mooier dan in het echt..

Vandaag ging ik dus met mijn familie dus voor het eerst bij dit imposante gebouw naar binnen. Sowieso is de entree al leuk omdat dit in een fietstunnel zit. De beroemde fietserstunnel die dwars door het museum loopt en dankzij het protest van de Amsterdammers is behouden (men dreigde de tunnel af te sluiten voor fietsers).

Mijn ooms en tantes waren al eerder geweest, maar dat was vóór de renovatie. Lang geleden dus. De prachtige entree, reusachtige entreehal en historische elementen slaan je om de oren. Een warm bad voor de kunstkenner, een verschrikking voor de toeristen-hater.

Wij hadden eerst een tour van een uur met Peter Eurlings, een Maastrichtenaar die echt ieder werk in het museum kent. Een man die met enthousiasme over kunst en geschiedenis vertelt. Een gids die écht boeiend is. En dat hadden we nodig, want met drie pubers in ons midden moeten we toch zorgen dat iedereen wat opsteekt van deze culturele dag. Dit uurtje met Peter vloog voorbij! Hij had van mij nog wel een extra uur door mogen gaan! De verhalen over Jan Steen (de rode sokken en oesters op de grond), het parfumeren van de afgebeelde mensen, klauwen van de schutterij en de bijzondere opdrachtgevers van de schilderijen… Alles kwam in een vogelvlucht langs. En we eindigden uiteraard bij de Nachtwacht, of eigenlijk: De compagnie van kapitein Frans Banning Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren. Dusss… De waarde van dit werk van Rembrandt wordt op ongeveer 500 miljoen geschat en is in handen van gemeente Amsterdam. Mochten ze dus ooit failliet gaan…

Nadat we afscheid hadden genomen van Peter zijn we allemaal nog even rond gaan lopen. Van Gogh hangt hier ook nog namelijk en die moest ik ook zien. Wederom een tegenvaller. Dat zelfportretje is echt niet groot… Als dit zelfs op ware grote is geschilderd dan had van Gogh een serieus klein hoofd! En dan ook nog een oor missen… arme man.

Met mijn nichtje Joline ben ik verder gelopen. Van Napoleon en Willem II tot de Spaanse overwinning op Haarlem en het Japanse servies. Voor oma: volgens Joline en mij kunnen die grote vazen van u hier ook wel staan. Ze zijn waarschijnlijk veel geld waard 😉

Joline en ik hebben een heel groot gedeelte van het Rijks gezien. Maar lang niet overal bij stil gestaan. Het is simpelweg te veel. Veeeeeeel te veel! Al had ik dat wel verwacht uiteraard.

Na 2 uur rondlopen was het wel gedaan met mijn spanningsboog. Ik moest mijn ogen even afwenden van alle beeltenissen, schilderijen en ander kunstachtige voorwerpen. Best veel geleerd weer, beetje kunstgeschiedenis is nooit slecht 🙂 Maar het is veel. M’n hoofd loopt over van info. Een aanrader dus! Maar ga wel met een goede gids, dan kom je meer te weten dan met een audiotour en is veeeeeeel leuker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *