Week 14: Een dieet volgen

Het vorige blog is natuurlijk niet te overtreffen, maar toch afgelopen maand (dit keer een hele maand) wat nieuws gedaan! Ik heb voor het eerst in mijn leven een dieet gevolgd! Ik ben één van de gelukkige vrouwen die nog nooit een dieet heeft hoeven volgen, dus het werd tijd om eens te ervaren wat anderen voelen als ze iets niet mogen. Nu wil ik niet afvallen, maar ook vooral niet aankomen. Dus een dieet van Sonja Bakker kon ik niet kiezen. Wat blijft er dan over? Vegetarisch! En dan ook geen vis, want anders is het misschien wel te makkelijk. Dus heel maart stond in het teken van Geen Vlees, Geen Vis.

Lastig! Op de eerste dag was ik het uiteraard alweer vergeten. Gelukkig bestond m’n ontbijt uit broodjes hagelslag en kaas en dacht ik er bij de lunch net op tijd aan. Maar dit was ook meteen het weekend van Carnaval. Het weekend van veel feesten, bier drinken en vooral daarna tosti’s, shoarma en eieren met spek eten… Natuurlijk vergat ik het weer en herinnerde een vriendin me eraan dat ik geen ham op m’n tosti mocht. Ok, dat weekend overleefde ik nog maar net.

Ik wist eigenlijk ook niet zo goed wat ik voor mezelf moest koken. Ik ben nogal van het aardappelen-groente-vlees en de Hollandse pot. Tjsa… daar is niet veel aan zonder vlees. De groente-burger was al snel de vervanger. Lekker wel! Maar hoe zou ik dat doen met pasta, rijst of salades? Overal maar wat extra van! Meer groente, meer fruit, meer noten, meer kaas/eieren…

Al snel ging ik ook bij iemand thuis eten en toen besefte ik opeens wat je een ander oplegt. Ik kom als gast mee eten en bepaal meteen wat er gegeten wordt. Of eigenlijk wat er NIET gegeten wordt. Sorry daarvoor mensen, jullie hebben heerlijk gekookt voor me. Kleine noot voor Bram en Wiebe Jan: een lekker sausje bij de droge rijst met sperzieboontjes was fijn geweest 😉

Ook met uit eten gaan of even een broodje op het station… HEL. Uit eten gaan is juist altijd een feestje. Gezelligheid en bijzondere gerechten. Ik ga echt niet een salade bestellen als er een heerlijk mals biefstukje op de kaart staat!! Of een pizza bestellen met alleen maar rucola, kaas, tomaat en pijnboompitjes… 🙁 Maarja, deze maand wel. Ik heb echt niet vies gegeten, maar het was allemaal zo veel lekkerder geweest als er een stukje beef, kip, rollade, zalm, tonijn, gehakt of garnalen bij had gezeten!

Ik heb zelfs 2x over vlees gedroomd!! De eerste week meteen over een koelkast vol vlees en vorige week nog dat ik per ongeluk toch vlees had gegeten! Paniek!

In de eerste twee weken dacht ik dat ik vet gezond en goed bezig was. In de laatste week merkte ik echter dat mijn nagels afbrokkelden, dat schijnt een gevolg te zijn van een ijzer te kort. Ik heb meteen een bak spinazie gegeten. Maar de laatste dagen voelde ik me ook wel slapjes. Ik ben ook pas in die dagen echt online gaan zoeken naar goede vlees vervangers. De gerechten werden saai en ik zocht afwisseling. De kennis over de belangrijke voedingsbronnen kwam toen pas. Bizar dat ik dit allemaal niet wist. Vlees is echt wel een belangrijk element in mijn voedingspatroon. Zomaar stoppen met vlees betekent natuurlijk dat je een goede vervanger nodig hebt. En meer groente, kaas en eieren is echt niet genoeg. Dat blijkt wel.

Een dieet volgen is dus echt niet zo makkelijk. Het vergt discipline en een goede motivatie. Voor mij was het maar een maand, ik kon aftellen. En daarbij, mijn doel was iets nieuws proberen, niet om af te vallen oid. Dus compleet andere redenen dan wanneer je serieus een dieet volgt. Dan is het ook niet voor een maand, maar eigenlijk net zo lang tot je op je streefgewicht bent. Ik heb het dus eigenlijk nog best makkelijk gehad. Terwijl ik juist dacht dat ik het mezelf moeilijk maakte door ook geen vis te eten…

Gisterenavond was mijn laatste vega-diner! Ik heb het gehaald 🙂 Maar ik vond het moeilijk. Het kost me gewoon moeite om dingen te laten staan die ik lekker vind. Ik moet er niet aan denken dat ik geen chocola, taart, snoep en koek meer mag… Respect voor iedereen die een dieet volgt! Echt waar, diepe buiging voor jullie. Al vind ik wel dat de vegetariërs onder jullie echt iets missen!

Maar ook meteen een excuses naar jullie: vandaag eet ik lekker kroketten op brood bij de lunch en sushi bij Sumo!! Ik ga me helemaal volproppen met vlees en vis!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *